voorstelling inleefweek

Inleefweek in armoede en sociale uitsluiting.

Geknipt is een Mechels armoedecollectief, bestaande uit verschillende sociale partners en armoedeorganisaties. Geknipt wil naar aanleiding van 17 oktober; de werelddag van de strijd tegen extreme armoede, Mechelaars bewust maken rond het thema armoede. Dit door een inleefweek in armoede en sociale uitsluiting te organiseren van 10 tot 17 oktober 2014. Het doel is de deelnemers te laten ervaren wat is het om in armoede te leven. Deelnemers kunnen hun normale activiteiten (school, werk…) blijven voortzetten tijdens deze week.
Deelnemers worden opgeroepen om via een website hun emailadres door te geven en aan te duiden hoe ze willen deelnemen (als alleenstaande, student, gezin met kinderen…).  De dag voor de start van de inleefweek krijgt men een specifiek profiel toegezonden. Bedoeling is dat de deelnemers de richtlijnen in het profiel zo goed als mogelijk opvolgen. De richtlijnen hebben betrekking op het budget, voeding, telefoonkosten, mobiliteit, ontspanning, etc. Doorheen de week zal Geknipt de deelnemers  confronteren met onverwachte situaties. De deelnemer beslist zelf hoe hij of zij omgaat met deze onverwachte situaties en welke implicaties dit heeft op het budget. 
Deelnemers worden vrijblijvend opgeroepen hun ervaringen te delen via de facebook pagina van Geknipt https://www.facebook.com/GekniptMechelen en/of via inleefweekarmoede.blogspot.be Er is ook een emailadres waar vragen/opmerkingen/belevenissen naartoe worden gezonden. Een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting zal in samenwerking met een professionele medewerker deze communicatiekanalen beheren en toelichting en advies geven over situaties die zich voordoen.

Deze inleefweek is in het bijzonder geschikt voor scholen. Scholen kunnen beschikken over een dvd en een educatief pakket op maat van jongeren rond armoede en sociale uitsluiting die erg geschikt is om de problematiek te situeren. Tijdens een gemeenschappelijk slotmoment op vrijdag 17 oktober  wil Geknipt, in samenwerking met de Mechelse scholen, deelnemers die zich kunnen vrijmaken samenbrengen om samen het signaal te brengen waarrond de werelddag tegen extreme armoede draait. Namelijk dat armoede een onrecht is en dat we er allemaal aan moeten werken om het te stoppen.